Tammi

Tammi

Quercus robur

Tammi – Quercus robur (ek)

Tammi, tarkemmin ilmaistuna metsätammi, on pitkäikäinen jalopuu. Se on vanhana komean mutkaoksainen ja leveälatvainen. Tammi kasvaa luonnonvaraisena Lounais-Suomen lehdoissa, ja kestävimmät kannat menestyvät Keski-Suomessa asti. Latvuksen alla on valoisaa – silti lehvästö suojaa hyvin melulta ja sitoo pölyä. Metsätammi on hieman arka pohjaveden laskulle ja kulutukselle, mutta se sietää hyvin tuulta, tiesuolaa ja ilmansaasteita.

Korkeus: 15–20 metriä.
Kasvutapa: Vanhana paksurunkoinen ja leveä; tukevat oksat kasvavat rungosta lähes vaakasuoraan. Kasvu on nopeinta 50–100 vuoden iässä, ja puu elää Suomessa keskimäärin 250 vuotta vanhaksi.
Lehdistö: Tiukasti oksiin kiinnittyvät lehdet puhkeavat melko myöhään keväällä ja muuttuvat syksyllä ruskeankeltaisiksi.
Kukinta: Toukokuun lopussa. Hedekukinto on pitkä riippuva norkko; emikukinto lyhyt ja pysty. Pähkinät eli terhot maistuvat mm. pähkinähakeille ja oraville.
Kasvupaikka: Aurinko, tuore, runsasravinteinen. Valon tarve lisääntyy iän myötä. Tammi sietää ajoittaista seisovaa vettä ja 1,5–2 metrin syvyyteen kasvava juuristo hakeutuu pohjaveteen kovan savenkin läpi.
Vyöhykkeet: I–III(IV).
Taimiväli: 7–10 metriä.
Leikkaus: Leikkaustarve vähäinen; leikkaushaavat paranevat hyvin.