Punalatvat

Punalatvat

Eupatorium purpureum

Purppurapunalatva. © Kuva Ella Räty

Punalatvat

Loppukesällä ja syksyllä kukkivat punalatvat ovat suuria kukkaperennoja. Ne menestyvät hikevässä, runsasmultaisessa ja kuohkeassa maassa. Punalatvat kasvavatkin luonnossa rannoilla. Ne versovat melko myöhään keväällä, mutta kukkivat vastaavasti syyskesällä talven tuloon saakka. Punalatvat ovat erinomaisia perhoskasveja ja sopivat myös leikkokukiksi. Niillä on leveät, hyvälle tuoksuvat kukinnot.
Luonnossamme kasvaa hyvin harvinaisena punalatvaa (Eupatorium cannabinum, hampflockel, hampört) kosteikoissa ja rannoilla. Se on helppohoitoinen ja talvenkestävä, mutta pienempi ja kukiltaan vaaleampi kuin purppurapunalatva, minkä vuoksi myymälöissä on tarjolla yleensä purppurapunalatvaa.

Purppurapunalatva – Eupatorium purpureum (rosenflockel)

Korkea ja suurikukintoinen perenna, joka kaipaa ympärilleen tilaa. Laji ei kuitenkaan leviä rikkakasvin tavoin ja varsia ei tarvitse yleensä tukea. Koska kukinta on myöhäistä, purppurapunalatva kannattaa istuttaa sitä  aurinkoisemmalle paikalle mitä pohjoisempana Suomessa istutuspaikka sijaitsee. Laji on kestävä, kunhan kasvualusta ei ole märkä etenkään talvella.

Korkeus: 150–200 cm.
Kasvutapa: Pystyt, tukevat, haarautumattomat versot.
Kukinta: elo–syyskuu. Suuret liilanpunaiset, tuoksuvat kukinnot.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo. Kasvualusta tuore–kostea, runsasravinteinen ja -humuksinen, läpäisevä, 50 cm syvä.
Taimiväli: 60 cm.

Etsi lähin jälleenmyyjä