Kyynelkoivu

Kyynelkoivu

Betula pendula Youngii

Kyynelkoivu – Betula pendula ’Youngii’ (tårbjörk)

Rauduskoivun leveälatvainen ja riippaoksainen lajike. Koivu kestää nuorena melko hyvin tuulta, mutta vanha puu varistaa oksia herkemmin. Nopeakasvuinen puu juurtuu pääasiassa ylimpään maakerrokseen eikä siedä maantäyttöä juuristoalueella eikä tiesuolaa. Runko vaurioituu ja lahoaa herkästi esim. ruohonleikkurin kolhuista, joten rungon tyvi kannattaa jättää mullokselle.

Korkeus: 2–6 metriä.
Kasvutapa: Pitkät oksat riippuvat lähes suoraan alaspäin jo nuoressa puussa. Puu on hyvin leveä ja 2–6 metriä korkea perusrungosta riippuen.
Lehdistö: Vinoneliömäinen tai kolmiomainen, syksyllä himmeän oranssinkeltainen kuten rauduskoivulla, mutta vain 1–2 senttiä pitkä.
Kukinta: Riippuvat keltaiset hedenorkot avautuvat toukokuussa lehtien puhjettua.
Kasvupaikka: Aurinko; kasvualusta kuiva–tuore, keskiravinteinen. Rauduskoivu viihtyy hieskoivua paremmin kuivassa maassa, mutta se sietää ajoittain seisovaa vettäkin. Runsaassa valossa latvus pysyy kauniina.
Vyöhykkeet: I–V.
Taimiväli: 5 metriä.
Leikkaus: Nuoruusvaiheessa latvus muotoillaan sateenvarjon näköiseksi. Täysikokoista kyynelkoivua leikataan mahdollisimman vähän, lähinnä kuolleita oksia poistetaan. Leikkaus tehdään mieluiten elokuussa, sillä puulla on runsas mahlavuoto kevättalvella ja keväällä.