Karviainen

Karviainen

Ribes uva-crispa

Karviainen – Ribes uva-crispa (krusbär)

Karviaispensas tarvitsee hyvin vähän hoitoa ja tuottaa silti säännöllisesti runsaan sadon. Satoiän pensas tosin saavuttaa myöhemmin kuin vaikkapa mustaherukka. Verrattain hidaskasvuinen pensas on vain noin metrin korkuinen ja sitä tarvitsee leikata vähän. Se onkin onni, sillä karviaisen oksat ovat piikkiset. Syvemmän ja laajemman juuriston ansiosta karviainen kestää kuivuutta paremmin kuin herukat. Suomalaiset karviaislajikkeet ovat lähes härmänkestäviä, mikä on nykyään harvinaista maailmalla. Karviaishärmä levisi Eurooppaan 1900-luvun alussa Pohjois-Amerikasta.

Käyttö: Marjoja hyödynnetään puolikypsinä marmeladeissa, hyytelöissä ja hillona. Kypsinä ne maistuvat sellaisenaan tai jälkiruuissa. Marjat pakastetaan sokeriliemeen kokonaisina.
Kukinta: Vaaleankeltaiset pikkukukat puhkeavat toukokuussa. Ne ovat hyönteispölytteiset.
Kasvupaikka: Aurinko, tuore, keski–runsasravinteinen, läpäisevä ja hyvin kalkittu (pH 6–6,5).
Taimiväli: 200 cm, aidanteessa 100 cm.

’Hinnonmäen Keltainen’
Aikainen ja erittäin makea lajike, jonka runsas sato kypsyy elokuun alkupuolella. Marjat ovat suuria ja vihreänkeltaisia. Koska kuori on ohut, ylikypsät marjat halkeilevat herkästi. Rento-oksainen pensas kannattaa tukea. Jokseenkin härmänkestävä lajike jalostettiin 1900-luvun alussa Hinnonmäen koeasemalla. Menestymisvyöhykkeet I–V.

’Lepaan Punainen’
Melko myöhäinen, paksukuorinen herkkumarja, jonka runsas sato kypsyy noin viikon myöhemmin kuin em. ’Hinnonmäen Keltaisella’. Marjat ovat keskikokoisia, tummanpunaisia ja makeita. Pensas on vahva- ja melko pystyoksainen sekä härmänkestävä. Tämä kotimainen, yhä suosittu lajike jalostettiin jo 1900-luvun alussa. Vyöhykkeet I–V.

Herukkakarviainen
Myös karukaksi (Ribes x culverwellii) kutsuttu mustaherukan ja karviaisen risteymä. Ensimmäinen lajike oli ’Josta’, jonka mukaan pensasta on sanottu myös jostamarjaksi. Mustanpunaiset marjat ovat isommat kuin herukoilla, maultaan mustaherukan ja karviaisen väliltä ja mietoja. Marjoissa ei ole siemeniä. Isoksi ja leveäksi kasvava pensas menestyy ainakin Etelä-Suomessa. Valitettavasti herukkakarviaiset tuottavat vähän marjoja.

Etsi lähin jälleenmyyjä