Ainavihantien pensaiden leikkaus

Ainavihantien pensaiden leikkaus

Ympäri vuoden lehtevinä pysyviä pensaita sanotaan ikivihreiksi tai ainavihanniksi. Niitä ei leikata istutettaessa.

Alppiruusut (Rhododendron, alpros) eivät kaipaa yleensä hoitoleikkaustakaan, mutta lumen vioittamat versot typistetään keväällä terveeseen osaan saakka. Kuihtuneet kukinnot saa poistaa kunhan varoo katkaisemasta uusien versojen alkuja. Etenkin vanhat alppiruusut kestävät huonosti leikkausta ja versovat niukasti.  Joskus niitä on kuitenkin leikattava: yläosa on saattanut paleltua tai pensas ei enää kuki ja oksat ovat harmaantuneet vanhuuttaan. Harvan pensaan haaroittumista ja uudistumista voi edistää leikkaamalla heti sopivasti sijaitsevien sivuhaarojen yläpuolelta. Haarakohdassa olevat silmut saattavat alkaa kasvaa, kun pensas on elinvoimainen. Usein paras vaihtoehto on kuitenkin ostaa uusi taimi vanhan tilalle.

Mahoniasta (Mahonia aquifolium, mahonia) poistetaan ruskettuneet osat varhain keväällä. Laji sietää alasleikkauksen, jonka voi tehdä jopa vuosittain 20 sentin korkeudelta maanpinnasta. Tällöin kuitenkin menetetään yhden kevään kukinta.

Puksipuut (Buxus, buxbom) talvehtivat Suomessa heikosti, mutta sietävät leikkausta erinomaisesti. Niitä kasvatetaan eteläisemmissä maissa muotoon leikattuina aitoina ja yksittäispensaina.